WK Voetbal voor vrouwen leeft vooral in de Randstad

De Oranje Leeuwinnen hebben vannacht hun tweede groepswedstrijd van het WK Voetbal in Australië en Nieuw-Zeeland gespeeld. Hoewel het tijdstip niet ideaal was, hebben vooral in Maarssen waarschijnlijk toch veel mensen hun televisies aangezet. Want hoewel het WK Voetbal voor vrouwen weliswaar zorgt voor een golf van enthousiasme door Nederland, blijkt dit enthousiasme zeker niet gelijkmatig verdeeld over het land. Uit cijfers van Google Trends, die ik analyseerde, blijkt dat men vooral in de Randstad uitloopt voor het toernooi.

De populariteit van het WK concentreert zich met name rondom de vier grote steden. Belangrijk daarbij is dat het hier om relatieve cijfers gaat: het feit dat er in en rondom steden als Amsterdam en Rotterdam simpelweg veel mensen wonen, doet er dus niet toe. Naast Maarssen wordt het WK vrouwenvoetbal in Diemen, Wageningen en Heerlen het meest gevolgd. Opvallend is dat er vanuit Zeeland nauwelijks animo lijkt te zijn voor het toernooi. Ook in de noordelijke provincies loopt men nog niet echt warm.

Alphen loopt uit voor Kerstin Casparij, Tilburg zet wekker voor Jackie Groenen

Er is een zekere overlap tussen de geboorteplaatsen van de Oranje Leeuwinnen in de selectie van bondscoach Andries Jonker en de interesse in het WK volgens Google Trends. Zo valt bijvoorbeeld op dat in Alphen aan den Rijn het toernooi bovengemiddeld leeft. Dat is, zo vermoedt PR- en dataspecialist Breukelman, niet geheel toevallig de plek waar verdedigster Kerstin Casparij ter wereld kwam. En in datzelfde licht lijkt het erop dat Breda en Etten-Leur uitlopen voor Caitlin Dijkstra, Tilburg massaal Jackie Groenen aanmoedigt en men in Delft juicht voor Victoria Pelova.

In Noord-Holland kan de bovengemiddelde interesse in plaatsen als Amstelveen, Wormer en Westwoud haast niet losgezien worden van het feit dat liefst zes internationals hun wieg in die regio hebben staan. In totaal komen de geboorteplaatsen van negen van de 23 geselecteerde speelsters overeen met een plaats waarin de interesse in het WK bovengemiddeld hoog is. Nog eens zes spelers werden vlakbij een van deze plaatsen geboren.

Noord-Brabant en Noord-Holland hofleverancier

Dat men in de noordelijke provincies het WK niet zo volgt kan ermee te maken hebben dat Drenthe en Groningen ook geen enkele international afleveren. Hetzelfde geldt voor de provincies Flevoland, Gelderland, Utrecht en Zeeland. Bondscoach Jonker zou daarentegen een compleet elftal kunnen opstellen van enkel speelsters geboren in Noord-Brabant (6) en Noord-Holland (ook 6).

Ondanks de stijgende populariteit van de Oranje Leeuwinnen, blijkt de belangstelling voor het WK vrouwenvoetbal sterk regionaal te variëren. Dit suggereert dat vrouwenvoetbal nog niet volledig is geaccepteerd in heel Nederland. Toekomstige inspanningen kunnen zich richten op regio’s die extra stimulans nodig hebben. Er is een positieve verwachting dat de populariteit van vrouwenvoetbal in de toekomst zal groeien, gedreven door sterke prestaties en toenemende zichtbaarheid van de Leeuwinnen.

Dit is een persbericht van Tijd voor publiciteit. Meer weten over dit onderzoek? Neem dan contact op met Frank Breukelman via +31 6 48398534 of frank@tijdvoorpubliciteit.nl.